Ревю на Samsung ATIV Book 9 Lite – ултра тънко бижу на превъзходна цена

ATIV-Book-9-Lite

Преди около три месеца, Samsung проведе Galaxy & ATIV събитие в Лондон, на което представи няколко нови и любопитни модели, сред които и погледа си към ултрабук сектора в бъдеще. Концепцията на корейската компания се нарича ATIV Book 9 и като начало включва два ултра мобилни модела – версия Lite и версия Plus. Plus модификацията разполага с много портативен корпус, невероятно висока разделителна способност (3200 x 1800 пиксела) и Haswell процесор. “Lite” пък не се слави с уникални спецификации, но освен изключителна мобилност, ни предлага и сравнително ниска цена, което я прави чудесно предложение за нашия пазар.

Samsung ATIV Book 9 Lite не може да бъде наречен ултрабук единствено поради факта, че разчита на AMD процесор (интересен ход от Samsung). “Ultrabook” е търговска марка на Intel, докато ултра тънките лаптопи, базирани на AMD платформа се наричат “Ultrathin”.

Дали ще наричаме модела “Ultrabook” или “Ultrathin” разбира се не е от никакво значение, стига машината да се представи на очакваното за Samsung високо ниво. Дали това ще е така, ще имате възможността да научите, ако проследите следващите редове от статията…

Видео представяне

Преди да продължим с ревюто обаче, ще се обърнем за кратко към колегата Георги Добриков, който ще ни представи видео с основните черти на ноутбука…

В комплекта

В комплекта на компютъра влизат няколко упътващи книжки, зарядно устройство и преходник за LAN връзка.

Дизайн и конструкция

Убедени сме, че това, което ще ви впечатли най-много в ATIV Book 9 Lite е дизайнът му. Той е вдъхновен от култовата Series 9 на Samsung, за която е възможно да сте чели наше ревю през миналата година. Единствената ѝ по-забележима негативна черта беше цената. Пожелахме си да видим подобен ноутбук, ориентиран към потребителите с по-нисък бюджет и макар и година по-късно, отговорът на Samsung е налице.

За разлика от по-скъпия си събрат (и от Book 9 Plus), Book 9 Lite е с пластмасово, а не с метално шаси. Това обаче не разваля цялостното ни мнение за дизайна, който си остава страхотен. Samsung не дават особено детайлна информация за техническите характеристики, включително за размерите, като намерихме две различни официални информации за дебелината – 16.9 милимиетра (за конфигурация без тъчскрийн) и 17.4 мм (без да е указано за коя конфигурация). Разликата е само половин милиметър и е невъзможно да бъде забелязана с просто око, но ние правим собствени замервания и записваме именно техните резултати – дебелината на корпуса, в най-дебелата му част (изключвайки крачетата) е 17.57 милиметра, като трябва да отбележим, че прототипът, който подлагаме на тест разполага с реагиращ на докосване екран. Макар да не подобрява някакви рекорди, имайки предвид дисплея, теглото също е сравнително добро – 1572 грама.

kapak-1-samsung-ativ-book-9-lite
kapak-2-samsung-ativ-book-9-lite
kapak-3-samsung-ativ-book-9-lite

Въпреки че капакът на компютъра е покрит с гланцирана пластмаса, отпечатъци върху повърхността му не личат, дори след упоритите ни опити да оставим такива. Метален е надписът на производителя, който стои в дясната част на вертикалния център. Матова е повърхността на корпуса отдолу, както и в “интериора”, откриващ се пред вас, след повдигането на капака. Поради компактността на машината, клавиатурата не разполага с NumPad цифров блок, но пък притежава бутони с голяма площ и достатъчно разстояние помежду им, така че да ви осигури комфортни условия на писане и да намали възможността за неволни грешки до минимум.

Тракпадът разбира се притежава мултитъч функционалност, а размерът му е голям, за което допринася и липсата на отделни физически “ляв” и “десен” бутони. Те са покрити под обща плоскост, която работи, отчитайки в коя част сте я натиснали.

Съвсем мъничък е Power-бутонът за включване и изключване на компютъра, намиращ се в горната дясна част на основния панел. Той е снабден и с малък син светодиод, индикиращ работата на машината и дублиран от още един такъв от срещуположната страна (над “Esc” клавиша), стоящ заедно с останалите индикатори.

Пантите на екрана позволяват той да се сваля така, че лаптопът да застане в 180-градусово положение, което специално за тъчскрийн версията не е лоша идея, в случай, че желаете да играете на някаква игра с приятел срещу вас, например.

keyboard-1-samsung-ativ-book-9-lite
keyboard-2-samsung-ativ-book-9-lite
keyboard-3-samsung-ativ-book-9-lite

От лявата страна на корпуса са разположени DC-in входът за зарядно устройство, USB 3.0 порт, MicroHDMI порт и умалена версия на LAN порт. Ако повдигнете машината ще забележите и четец на мултимедийни карти, който е скрит в долната част на корпуса. Отпред Book 9 Lite е много тънък и има място единствено за малък процеп, който е създаден, за да можете да мушнете част от пръста си, когато повдигате капака. Отдясно имаме VGA изход, комбинирано аудио гнездо за микрофон и слушалки, USB 2.0 порт и Kensington Lock система за заключване.

Странични снимки

sides-2-samsung-ativ-book-9-litesides-3-samsung-ativ-book-9-litesides-4-samsung-ativ-book-9-litesides-5-samsung-ativ-book-9-litesides-1-samsung-ativ-book-9-lite

Дисплей

Дисплеят на Samsung ATIV Book 9 Lite е с 13.3-инчов диагонал и съотношение на страните от 16:9, модел B133XTN01.5 на базата на TFT LCD панел с LED подсветка от WLED тип, произведен от фирмата AU OPTRONICS Corp. Резолюцията е 1366×3(RGB) x 768. Яркостта по данни на производителя е 200 cd/m2(Typ.), но не по-малко от 170 cd/m2, измерена в 5 точки по показаната схема.

brightness-area-samsung-ativ-book-9-lite

При проверката с калибриращ уред за максималната яркост се отчетоха представените по-долу стойностти.

След профилиране при 120 cd/m2 яркост, нашият уред отчете контраст 222:1. Панелът поддържа 256К цвята, RGB по 6 бита на канал. По-долу е показана снимка под микроскоп на бял екран.

samsungbgit_matrix

Мощността на подсветката е 2.2 вата, което говори за висока енергийна ефективност, а ниското време за реакция прави панела подходящ за гейминг – измерено по метода “Черно до Бяло” и “Бяло до Черно”, според графиката по-долу, то е 8 милисекунди.

ResponseTime

В недостатък на екраните от този тип се явяват по-малките ъгли на виждане и ограничената дълбочина на цвета до 262 144 цвята, коригирана посредством Dithering/FRC технологии.

За визуална оценка на ъглите на видимост, както обикновено, така и при Samsung ATIV Book 9 Lite предлагаме снимки направени под ъгъл 45 градуса спрямо оста на фотоапарата.

angles-samsung-ativ-book-9-lite

Обхват на цветовете при Samsung ATIV Book 9 Lite

Координатите на sRGB, Adobe RGB и NTSC в CIE диаграмата са:

sRGB

X Червено – 0.64 Зелено – 0.30 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.60 Синьо – 0.06

Adobe RGB (1998)

X Червено – 0.64 Зелено – 0.21 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.71 Синьо – 0.06

NTSC

X Червено – 0.67 Зелено – 0.21 Синьо – 0.14
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.71 Синьо – 0.08

Типичните стойности за Samsung ATIV Book 9 Lite в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.58 Зелено – 0.33 Синьо – 0.155 Бяло – 0.313
Y Червено – 0.335 Зелено – 0.565 Синьо – 0.14 Бяло – 0.329

CIE_SamsungATIV

Стойностите след профилиране за изследваният образец на Samsung ATIV Book 9 Lite в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.545 Зелено – 0.328 Синьо – 0.159 Бяло – 0.314
Y Червено – 0.329 Зелено – 0.563 Синьо – 0.139 Бяло – 0.328

Покритието на sRGB, AdobeRGB и NTSC е съответно – 56% sRGB, 42% AdobeRGB и 40% NTSC.

pokritie-samsung-ativ-book-9-lite

Цветопредаване на Samsung ATIV Book 9 Lite

Преди оценката за правилно цветопредаване създаваме цветен профил при 120 cd/m2 и бяла точка D65, при която белият цвят на екрана на компютъра симулира качеството на дневната светлина, но не най-студената (D75).

White Point0

CalibrationEnd1
CalibrationEnd2

Процесът на калибриране и създаване на профил повтаряме два пъти с различни модели калибратори. По-долу представяме таблиците с отклонението Delta E след калибрация. Средните стойности са сходни – 3.78 срещу 4.20.

CalibrationResults1

resultColorAccuracy

Извод

По отношение на цветопредаването мониторът на Samsung ATIV Book 9 Lite се представя на добро ниво за класа си. От тази гледна точка стойности за Delta E около 4.00 не са лоши. За да бъдат отклоненията в цветовете обаче практически незабележими, стойността на Delta E не бива да надхвърля 1.00, а над 2.00 са неприемливи за професионална работа.

Измереното покритие от 56% на sRGB цветовото пространство не позволява коректна работа в областта на WEB програмиране и дизайн. Икономичността, ясното изображение и малкото време за реакция обаче правят дисплея подходящ за игри, гледане на видео, обработка на документи и сърфиране в Интернет.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

Процесор AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.0 – 1.4 GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 6GB DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 128GB LiteOn SSD
Видеокарта AMD Radeon HD 8250 (споделена памет)
Дисплей 13.3-инчов (33.78 см) – 1366 x 768 пиксела, матов
Оптично устройство няма
Комуникация Wi-Fi 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0, LAN
Допълнително 1x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 порт, MicroHDMI 1.4, VGA изход, аудио гнзедо за слушалки и микрофон, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване
Батерия 6-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса 17.57 милиметра
Тегло 1572 грама (с 6-клетъчната батерия)

Инсталация и драйвери

Ако вашият ATIV Book 9 Lite не разполага с предварително инсталирана операционна система, последните му драйвери можете да изтеглите от официалния сайт на Samsung: http://www.samsung.com/us/support/downloads/

Батерия

За теста на батерията сме приготвили създаден от нас скрипт, който сърфира автоматично в 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. Браузърът, който използваме е Google Chrome, а за да бъдат всички машини в равнопоставено положение, настройваме мониторите им на 120 cd/m2 яркост и Power Saver режим.

ATIV Book 9 Lite издържа 315 минути (5 часа и 15 минути) с едно зареждане – сравнително добър резултат за ултра мобилен компютър.

Твърд диск / Solid State Drive

Тестваната от нас машина работи с Lite-On Solid State Drive с обем от 128GB. Скоростите му на последователно четене и запис достигат 521МВ/сек. и 321 MB/сек, съответно.

atto

Процесор и RAM памет

procesador-amd-a6-quad-core-malo-para-reparar_MLC-O-3869130130_022013Интересно хрумване на Samsung е да заложат на AMD процесор в новите си ATIV Book 9 Lite ноутбуци. Това определено бихме определили като рискован ход, породен от желанието на компанията да осигури максимално бюджетно предложение за потребителите си. Голяма част от търсещите нов ноутбук отбягват компютри с AMD, като въпреки че калифорнийската компания има и някои съвсем нелоши модели, като че ли погрешните им стъпки в историята са добре запомнени от хората, които се интересуват от високи технологии.

Конкретният чип в ATIV Book 9 Lite e AMD A6-1450 – процесор, базиран на Jaguar архитектурата, предназначен за ултра мобилни компютри или дори високопроизводителни таблети. Кодовото му име е Temash, а категорията му е позната още като “AMD Elite Mobility APU”.

AMD A6-1450 е System-on-a-Chip модул, създаден по 28-нанометров производствен процес (първият в света x86 SoC), и разполага с четири ядра, работещи с базова честота от 1.0 гигахерц и възможност за овърклок до 1.4 GHz, ако охлаждащата система го позволява. Кеш паметта от второ ниво е 2МВ.

A6-1450 е снабден с GCN видео, AMD Radeon HD 8250 със 128 Radeon ядра, работещи на 300 до 400 Mhz. Графичната карта поддържа DirectX 11.1.

Максималната консумация на модела е 8-15W.

Още информация за Temash, Kabini и Richland, можете да прочетете тук: http://news.laptop.bg/revyuta/podroben-pregled-na-novite-protsesori-na-amd-i-testove-na-e2-3000-kabini/

Мястото, на което се намира AMD A6-1450 в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/amd-a6-1450/

RAM паметта в конфигурацията, която тестваме е цели 6GB, което е напълно достатъчно за натоварен мултитаскинг или например за сърфиране в Интернет със сериозен брой заредени табове.

cpu-z

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Въпреки, че е ориентиран към високопроизводителни таблети, с четирите си ядра A6-1450 успява да победи A6-4455, работещ на доста по-висока тактова честота. От Intel процесорите, донякъде сравним с резултата на малкия AMD SoC е единствено Celeron 1000M.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 1.08
 • 1.77
 • 1.60
 • 1.35
 • 0.86
 • 1.46
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 1.08
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 1.77
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 1.60
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 1.35
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 0.86
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 1.46

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. NovaBench 2 е на едно мнение с „колегата“ си Cinebench 11, макар силите да изглеждат с една идея по-изравнени.

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 169
 • 222
 • 317
 • 182
 • 131
 • 188
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 169
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 222
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 317
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 182
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 131
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 188

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Изводът е, че ако ще работите с Photoshop, ATIV Book 9 Lite не е най-подходящият ноутбук за вас.

 • 100
 • 80
 • 60
 • 40
 • 20
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 46.1
 • 28.5
 • 32.3
 • 35.3
 • 51.2
 • 33.1
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 46.1
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 28.5
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 32.3
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 35.3
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 51.2
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 33.1

Fritz

Fritz e нашият любим бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. AMD A6-1450 се справя с 2.750 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

amd-radeonAMD Radeon HD 8250 е видеокарта със споделена памет от нисък клас, която намира място в “Jaguar” SoC-a на AMD A6-1450. Въпреки статута си, тя разполага със 128 Radeon ядра и е базирана на Graphics Core Next архитектурата. Базовата и честота е 300 MHz, като може да се увеличава до 400 MHz при Turbo режим. Създадена е по 28-нанометров производствен процес.

Radeon HD 8250 поддържа до два външни монитора, свързани чрез VGA, DVI, HDMI и DisplayPort 1.2, а максималната разделителна способност, с която се справя е 2560 х 1600 пиксела.

Картата поддържа DirectX 11.1 и Shader 5.0.

Мястото, на което се намира AMD Radeon HD 8250 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-hd-8250-spodelena-pamet/

gpu

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Макар да не е последен в класирането, A6-1450 и неговата HD 8250 видеокарта застават зад Intel HD Graphics 3000.

 • 6850
 • 5480
 • 4110
 • 2740
 • 1370
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 1932
 • 1406
 • 2298
 • 4379
 • 2899
 • 5708
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 1932
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 1406
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2298
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 4379
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 2899
Lenovo IdeaPad G580 Intel Pentium 2020M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 5708

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Лош резултат, но все пак похвално, че малкият Radeon успя да подкара Fire Strike – както виждате не всички карти от тестовете се справиха.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 266
 • -
 • -
 • 563
 • 399
 • 725
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 266
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 563
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 399
Lenovo IdeaPad G580 Intel Pentium 2020M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 725

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук Radeon HD 8250 поглежда дори към големия си събрат – HD 7500G.

 • 1200
 • 960
 • 720
 • 480
 • 240
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 416
 • -
 • -
 • 845
 • 525
 • 962
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 416
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 845
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 525
Lenovo IdeaPad G580 Intel Pentium 2020M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 962

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Ситуацията е същата, a Unigine ни подсказва, че ще можете да подкарате всички игри – просто по-тежките от тях няма да работят нормално.

 • 350
 • 280
 • 210
 • 140
 • 70
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP300E5X
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Samsung Series 5
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 79
 • -
 • -
 • 194
 • 135
 • 262
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 79
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 194
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 135
Lenovo IdeaPad G580 Intel Pentium 2020M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 262

Тестове на игри

Ниска графика 58 кадъра / секунда
Средна графика 30 кадъра / секунда
Висока графика 27 кадъра / секунда
Ниска графика 7 кадъра / секунда
Средна графика 5 кадъра / секунда
Висока графика 2 кадъра / секунда
Ниска графика 14 кадъра / секунда
Средна графика 7 кадъра / секунда
Висока графика 3 кадъра / секунда

Samsung ATIV Book 9 Lite определено не е геймърски ноутбук и е подходящ единствено за стари или леки игри, които не изискват висока производителност – подобно на FIFA 13.

Температури

Натоварихме максимално процесора на ATIV Book 9 Lite, за да проверим как се справя охлаждащата система с Temash моделa на AMD. Системата се справи с натоварването и половин час след като я държахме в максимално „изтощителен“ режим, работи при едва 74 градуса, което се намира на безопасните 26 градуса разстояние от Tjmax стойността (100 градуса), при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи компютъра, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps

Заключение

ATIV Book 9 Lite вече се появи на пазара и със сигурност ще привлече сериозен интерес около себе си, главно породен от сравнително ниската цена, срещу която се продава.

Потребителите ще бъдат заинтересовани да се сдобият с висококласно изглеждащ ноутбук с ултра тънък корпус, намиращ се в “Mainstream” бюджетния клас. Машината наистина очарова – дизайнът ѝ е страхотен, данните се съхраняват върху бърз Solid State Drive, а RAM паметта, въпреки ограниченото пространство, е цели 6GB.

Ще предложим отново подарък за първите 10 от вас, които поръчат модела (до 15 октомври 2013). Заедно с него, те ще получат и свежа тениска “Laptop.bg” (не забравяйте да укажете размера, който желаете – M, L или XL). Единственото ни условие е, в полето “Допълнителна информация”, да попълните желан от вас тест за бъдещите ревюта, който не сте намерили в настоящото или просто да изкажете своето мнение.

Samsung ATIV Book 9 Lite може да бъде закупен от онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-samsung-Ativ_Book_9_lite-samsung_ativ_book_9_lite_NP905S3G_K02BG

Плюсове

 • Красив дизайн
 • Бърз Solid State Drive
 • Тънък и лек корпус

Минуси

 • Ниска изчислителна производителност

[similar_laptops“ item1=“58″ item2=“50″ item3=“45″ item4=“42″ item5=“36″ item6=“48″]

Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 4 494 пъти

Няма мнения

Мнения