Ревю на Samsung ATIV Book 9 Plus – супер тънък ултрабук с невероятно детайлен екран

Samsung-ATIV-Book-9-Plus Докато битката при смартфоните за детайлност, големина и яркост на екрана е огромна, като че ли по-малко хора обръщат внимание на най-важните дисплеи в ежедневието им, а именно – тези на компютрите, с които работят. Екран с “Retina” резолюция в смартфон е нещо напълно нормално, но когато стане дума за ноутбук, като че ли нещата остават на малко по-заден план. Тове не би трябвало да е така, защото едва след като застанете пред такъв ноутбук и се върнете към “обикновената” си машина, ще разберете какво огромно предимство изпускате. Samsung пък не са компанията, която ще позволи да бъде надскочена технологично от когото и да било, в каквото и да е отношение и за пореден път успяха да го докажат, този път чрез нов лаптоп от категорията “ултрабук” – по-тънък и още по-детайлен дори от Retina MacBook Pro моделите на Apple.

Името му е Samsung ATIV Book 9 Plus, a резолюцията на екрана му е 3200 x 1800 пиксела, което при 13.3-инчов диагонал означава детайлност от цели 276 точки на инч. За сравнение ще дадем пример с най-честно срещаните 15.6-инчови лаптопи с разделителна способност от 1366 х 768 пиксела, чиято плътност на пикселите е 100 ppi или близо три пъти по-ниска от тази на 9 Plus.

Дисплеят, както и всички качества на ултрабука ще анализираме в настоящото ревю, същевременно наслаждавайки се на технологичния напредък, постигнат и реализиран от южнокорейската компания.

В комплекта

Samsung ATIV Book 9 Plus се предлага в изключително красива кутия, снабдена както със самата машина, така и с допълнителен преходник за връзка с Ethernet LAN кабел (корпусът на компютъра е толкова тънък, че няма как да бъде интегриран RJ-45 порт) и няколко упътващи книжки…

komplekt-1-samsung-ativ-book-9-plus
komplekt-2-samsung-ativ-book-9-plus

Дизайн и конструкция

Докато масата от ултрабуците на пазара е с дебелина на корпуса около 17-22 милиметра, а по-тънките се броят на пръстите на едната ръка, то със задоволство трябва да отбележим, че ATIV Book 9 Plus е дебел само 13.6 милиметра, в най-дебелата си точка. С по-малко от милиметър по-тънък е единствено Acer Aspire S7, а тук борбата достига своя край, защото ако дебелината на тялото бъде намалена повече от това, то няма да могат да бъдат разположени пълноразмерни USB портове.

Теглото на Book 9 Plus също е впечатляващо – 1392 грама. Зарядното устройство пък, заедно с кабелите тежи 298 грама, така че общата стойност достига едва 1690 грама.

back-1-samsung-ativ-book-9-plus
back-2-samsung-ativ-book-9-plus

Корпусът на компютъра е алуминиев, луксозен и изключително елегантен. Въпреки, че отстрани няма почти никакво място, корейците са успяли да внедрят достатъчно портове, за да може машината да се използва пълноценно – отляво са разположени DC-in вход за зарядно устройство, USB 3.0, mini HDMI и mini Ethernet LAN (може да се включва и пълноразмерен RJ-45, чрез кабелче в комплекта). Пак отляво, но ако повдигнете леко ултрабука, ще забележите и наличието на MicroSD слот за мултимедийни карти, изнесен по-навътре и скрит зад малко капаче.

Отпред имаме единствено процеп за помощ при повдигането, а задната страна е изчистена. Отдясно остават mini DisplayPort-ът, аудио гнездо за връзка със слушалки / тонколони, още един USB 3.0 порт и KensingtonLock система за заключване.

Странични снимки

side-2-samsung-ativ-book-9-plusside-1-samsung-ativ-book-9-plusside-3-samsung-ativ-book-9-plusside-4-samsung-ativ-book-9-plusside-5-samsung-ativ-book-9-plus

Стилът на ултрабука се запазва уникален и след повдигането на екрана, като поради факта, че последният е с тъчскрийн функционалност, пантите позволяват “разтварянето” му до 180 градуса.

Прави впечатление малко по-късият ход на клавишите, което би могло да ви е неудобно, до известна степен или поне докато свикнете да пишете по този начин. Целта разбира се е била да се спести някой милиметър, а в този ред на мисли впечатляващо е, че е налична и светодиодна подсветка. Тракпадът е достатъчно голям за комфортна работа, а вниманието привличат и тънките рамки около дисплея, които помагат за минимализиране на общия размер на компютъра.

Интериор

interior-1-samsung-ativ-book-9-plusinterior-2-samsung-ativ-book-9-plusinterior-3-samsung-ativ-book-9-plusinterior-4-samsung-ativ-book-9-plusinterior-5-samsung-ativ-book-9-plus

Дисплей и звук

Дисплеят на Samsung ATIV Book 9 Plus е капацитивен, мултисензорен с до 10 точки на контакт и има панел с PLS матрица, която представлява IPS разновидност, производство на Samsung. Диагоналът му е 13.3-инчов (33.78 см), а резолюцията – 3200 х 1800 пиксела, при съотношение на страните 16:9 и стъпка на пикселите 0.092 х 0.092 мм. Плътността на пикселите е 276 пиксела на инч. Предоставяме на вашето внимание прецизна микроскопска снимка на подпикселите.

microscope-samsung-ativ-book-9-plus

Дисплеят с този вид матрица има не само много висока резолюция, но и висок контраст и широки ъгли на видимост. Снимките по-долу са направени под ъгъл 45°.

angles-samsung-ativ-book-9-plus

Равномерност на подсветката и цветова температура

Измерената максимална яркост е 314 cd/m2. Най-голямото отклонение спрямо яркостта в центъра на дисплея е 18%, а осреднената максимална стойност – 287 cd/m2. На графиката до нея е показана измерената цветова температура при бял екран и максимална яркост, по същия начин в девет сектора по площта на дисплея, както яркостта.

BeforeMax1
BeforeMax2

Измерената яркост е висока, за което спомага четвъртият, бял подпиксел на този панел.

Измереният контраст при максимална яркост след профилиране също се оказа висок – 773:1.

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Покрито е почти цялото – 93% от sRGB цветово пространство и 71% от Adobe RGB.

cie-samsung-ativ-book-9-plus

Цветопредаване

Средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, след профилиране при 120 cd/m2 е 3.68, а при максимална яркост – 3.59. Тези стойности са по-високи от допустимите за професионален монитор, но много по-добри от обичайните при масовите лаптопи.

After120_3

delta-e-1AfterNative_3

delta-e-2

Вторият модел калибратор показа дори по-добър резултат.

Color

За сравнителна оценка ви предлагаме цифрова таблица, на която по-малките вътрешни квадратчета са изобразените от монитора цветове.

DisplayColourChart

Съвсем малко не достигна на гама кривата, за да бъде идеална.

Gamma

Изводи

Дисплеят на Samsung ATIV Book 9 Plus има изключително висока резолюция, много добър контраст, правилни цветове и покрива почти напълно sRGB цветовото пространство. По всички изследвани показатели се представи много добре, с което отчетливо се разграничи от масовата картина при лаптопите.

Звук

Особено доволни останахме от звуковите качества на системата – за аудио възпроизвеждането са отговорни стерео тонколонки, изведени в двата лицеви ъгъла, отдолу на корпуса, а качеството и мощността им по никакъв начин не издават, че става дума за високоговорители в утра тънък лаптоп.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 – 2.60 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 128GB SSD Samsung
Видеокарта Intel HD Graphics 4400 (със споделена памет)
Дисплей 13.3-инчов (33.78 см) – 3200 x 1800 пиксела, матов, SuperBright+ тъчскрийн панел
Оптично устройство няма
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, HDMI, mini EthernetLAN порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, 3 в 1 четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, mini VGA, подсветка на клавиатурата, микрофон, стерео високоговорители
Батерия 4-клетъчна батерия (55 Wh)
Дебелина на корпуса 13.60 милиметра
Тегло 1392 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 298 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.samsung.com/us/support/downloads/global

Батерия

Акумулаторната батерия на Samsung ATIV Book 9 Plus е 4-клетъчна, литиево-полимерна и съхранява 55 ватчаса електроенергия (7300 mAh).

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Зарядното устройство е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 40 W, при номинално напрежение и ток 19 V и 2.1 A, съответно.

charger-samsung-ativ-book-9-plus

Сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-samsung-ativ-book-9-plus

Тук резултатът е наистина изумителен и счупи рекордите от всички ноутбуци, които сме тествали до този момент. ATIV Book 9 Plus издържа 699 минути (11 часа и 39 минути) с едно зареждане. Това означава, че можете да прелетите целия път от София до Рио де Жанейро, без да ви се наложи да зареждате батерията си (теоретично, ако самолетна компания предложи такъв полет).

Видео възпроизвеждане

Ултрабукът подложихме на тест и при възпроизвеждане на 720р HD видео.

movie-samsung-ativ-book-9-plus

При такова натоварване издръжливостта е по-ниска, но все пак повече от отлична – 500 минути (8 часа и 20 минути) с един заряд.

3D игра

ATIV Book 9 Plus не е предназначен за игри, но ако все пак играете такива, то не можете да очаквате висока издръжливост.

gaming-samsung-ativ-book-9-plus

Графичното и изчислително натоварване изразходват капацитета на батерията за 139 минути (2 часа и 19 минути), когато машината е подложена на тежък тест с Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

Твърд диск / Solid State Drive

Луксозният и ултратънък лаптоп съвсем логично работи със Solid State Drive модул, вместо с твърд диск, като освен по-висока портативност и сигурност за запазените данни, SSD-то в ATIV Book 9 Plus предоставя много добри скорости на последователно четене и запис от 544 МВ/сек и 134МВ/сек, съответно.

Модулът е произведен от Samsung, моделът му е MZNTD128HAGM, а форм факторът е M.2 (NGFF).

atto

Процесор и RAM памет

Intel-Core-i5Intel Core i5-4200U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от високия среден клас, анонсиран през третото тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.6GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.3GHz, а при използване на само едно – до 2.6GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-4200U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1000MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 15 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i5-4200U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i5-4200U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75459

Мястото, на което се намира Core i5-4200U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-4200u/

RAM паметта в тестваната конфигурация на Samsung ATIV Book 9 Plus е 4GB DDR3 (1600 MHz).

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 2.50
 • 1.60
 • 2.47
 • 2.91
 • 1.73
 • 2.52
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.50
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 1.60
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.47
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.91
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 1.73
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.52

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 362
 • 317
 • 352
 • 409
 • 300
 • 364
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 362
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 317
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 352
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 409
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 300
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 364

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 24.7
 • 32.3
 • 24.6
 • 20.3
 • 32.5
 • 24.0
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 24.7
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 32.3
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 24.6
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 20.3
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 32.5
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.0

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-4200U се справя с 4.568 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

intel_logoIntel HD Graphics 4400 е вграден графичен контролер от GT2 деление, разположен в Core i процесорите на Intel от Haswell поколението. Анонсиран e на 05.06.2013 г. и целта му е да се противопостави на ниския клас графични чипове със собствена памет от NVIDIA и AMD.

HD 4400 притежава 20 изпълнителни блока, по-известни като „Execution units“ – с 4 повече от наличните 16 в HD 4000.

Видеокартата поддържа DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, като има подобрен декодер за 4K видео и QuickSync енкодер.

Базовата честота е 200 MHz, като с Turbo Boost може да се увеличваа до 1100 MHz (зависи от процесора).

HD 4400 поддържа до три индивидуални дисплея с максимална резолюция от 4096×4096 пиксела. Kонсумацията на енергия е драстично по-ниска в сравнение с дискретните графични решения на NVIDIA и AMD и това е причината вградените графични ускорители от GT2 деление да са най-предпочитани в лаптопите от Ultrabook класа.

Последните драйвери за Intel HD Graphics 4400 можете да свалите от тук: https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 4400 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/intel-hd-graphics-4400-spodelena-pamet/

gpu-samsung-ativ-book-9-plus

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 8900
 • 7120
 • 5340
 • 3560
 • 1780
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 5104
 • 2298
 • 4230
 • 4764
 • 2676
 • 7378
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 5104
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2298
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4230
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4764
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2676
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7378

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1350
 • 1080
 • 810
 • 540
 • 270
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 546
 • -
 • 769
 • 579
 • 280
 • 1090
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 546
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 769
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 579
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 280
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1090

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2250
 • 1800
 • 1350
 • 900
 • 450
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 769
 • -
 • 1207
 • 1086
 • 393
 • 1842
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 769
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1207
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1086
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 393
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1842

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • Samsung Series 5
 • Lenovo ThinkPad S440
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Acer Aspire P3
 • Toshiba Satellite M50-A-108
 • 170
 • -
 • 214
 • 208
 • 85
 • 303
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 170
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 214
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 208
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 85
Toshiba Satellite M50-A-108 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 303

Тестове на игри

Ниска графика 99 кадъра / секунда
Средна графика 53 кадъра / секунда
Висока графика 51 кадъра / секунда
Ниска графика 14 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда
Ниска графика 31 кадъра / секунда
Средна графика 12 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Въпреки че става дума за графичен чип, вграден в кристала на процесора, HD 4400 достига и дори в някои тестове задминава производителността на разполагащата с 2GB DDR3 собствена памет AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3). Резултатите в игрите бихме определили като голямо постижение за Intel – съвременна и тежка игра като Tomb Raider работи спокойно и плавно, макар и при ниски графични настройки.

Температури и комфорт

temps-1-samsung-ativ-book-9-plus
temps-2-samsung-ativ-book-9-plus

Използваният от компютъра процесор Intel Core i5-4200U има Tj.max температура от 100 градуса, при преминаване на която THERMTRIP# би изключил принудително машината.

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 53 градуса – съвсем в рамките на нормалното.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 81-82 градуса, при тактова честота от 2.3GHz – максималният Turbo Boost за успоредна работа на две ядра – чудесен резултат.

temps-100-cpu

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, още 30-минути по-късно, процесорът задържаше температурата си между 76 и 77 градуса, но при драстично намалена тактова честота до 1GHz.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора в края на втория, по-тежък сценарии – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

cpu-gpu-100

Заключение

conclusion-samsung-ativ-book-9-plusATIV Book 9 Plus e eдна крачка по-близо до съвършенството и това му личи още от първия поглед, който ще насочите към него. Визията му е уникална и ако сте запален фен на технологиите е възможно да останете без думи в първите мигове след срещата си с него. Ултра тънкият корпус не идва без компромиси – въпреки че охлаждането е много качествено, при максимално графично и изчислително натоварване компютърът изпитва сериозни трудности. Едва ли тези от вас, които се занимават с тежка видео обработка например, ще се спрат точно на този модел, така че е много малко вероятно въобще някога да натоварите компютъра си по този начин.

Дисплеят е много качествен и предлага страхотни ъгли на виждане и детайлност, а в комбинация с мощния и чист звук, прекрасните мултимедийни изживявания са гарантирани.

Най-впечатляваща обаче остава батерията, чиято издръжливост достигна почти 12 часа с едно зареждане, при уеб сърфиране.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят ATIV Book 9 Plus до 01.12.2013 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-samsung-Ativ_Book_9_lite-samsung_ativ_book_9_plus_NP940X3GK01BG

Плюсове

 • Изключително тънък корпус – 13.6 мм
 • Здраво алуминиево тяло
 • Ниско тегло и малки размери
 • Екран с разделителна способност 3200 х 1800 пиксела
 • Силен и ясен стерео звук
 • NGFF Solid State Drive
 • Рекордно дълъг живот на батерията

Минуси

 • Сравнително висока цена
 • Значителен даунклок при високо CPU+GPU натоварване

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 5 149 пъти

2 мнения

Мнения