От: | 09.04.2013, 09:47

Ревю на Sony VAIO E – елегантен баланс в средния клас

index-sony-vaio-e VAIO e линия, която сме свикнали да срещаме, когато говорим за скъпи и луксозни ноутбуци от висок клас. Няма производител обаче, бил той и Sony, който да не се съобразява с потребителите, които имат нужда от бюджетен помощник за всекидневните им нужди. VAIO E е серия на японската компания, която има за цел да се обърне именно към тази аудитория, предлагайки и перфектен баланс от всичко, от което би могла да се нуждае – изчислителна и графична мощ, красив дизайн, висока преносимост, надеждна конструкция и разбира се – приемлива цена.

Широкият спектър на VAIO E серията в ценовата й листа позволява на всеки да намери най-подходящия избор за себе си, а въпреки, че цените стартират от бюджетния сектор, избрахме за тест малко по-скъпа версия на машината, която може да се похвали с повече от приемливи технически спецификации.

Преди да разгледаме тях обаче ще се спрем на външния вид, защото както знаете, когато стане дума за дизайн, Sony винаги имат какво да покажат.

В комплекта

Без да ни снабдяват със специални аксесоари или особени изненади, японците са събрали най-важното, което най-вероятно ще ви потрябва – освен мобилния компютър, в кутията на VAIO E намерихме зарядно устройство и няколко книжки, с версия на български език – Кратко ръководство и наръчник за възстановяване, архивиране и отстраняване на неизправности. Не е пропуснат и малкият указател, който ще е от помощ на тези, които за първи път се докосват до Windows 8 и не са готови за новостите, които последната операционна система на Microsoft предлага.

komplekt-sony-vaio-e
komplekt-1-sony-vaio-e

Дизайн и конструкция

Няма да учудим никого с информацията, че VAIO E е семпъл и елегантен. Конструкцията му е замислена в Nagano Tec, Япония, но прецизността при изработка далеч не е единственото старание на Sony – дизайнерите и инженерите работят заедно, за да постигнат най-добрата комбинация от надеждност и красота и трябва да споделим, че наистина успяват да се справят с това.

Корпусът на VAIO E е пластмасов, а въпреки че капакът е лъскав, отпечатъци се оставят сравнително трудно, а последващото им почистване е съвсем лесно. В центъра стои надпис VAIO – култовото лого на знаменитата линия. Може би не знаете, но то има за цел да демонстрира вдъхновението на компанията към технологично развитие – първите две букви (VA) представят “аналогова” вълна, която преминава към цифров вид с единици и нули – IO (10).

front-1-sony-vaio-e
front-2-sony-vaio-e
front-sony-vaio-e

Пластмасата в централния панел, който се открива пред вас, след като повдигнете капака е матова и се прелива в “лъскавия си вид” едва зад клавиатурата, покривайки двете вградени тонколонки и пантите, държащи екрана. Рамката, заобикаляща дисплея пък също е “гланцова”.

Клавиатурата разполага със светодиодна подсветка и е от островен тип или както Sony я наричат – “независима клавиатура” – клавишите са с голяма площ и разстояние между тях, така че възможността да сгрешите при писане, натискайки съседен бутон е по-малка. Тази конструкция всъщност е измислена именно от Sony, които в началото като че ли дори сами не са сигурни в себе си, че са създали толкова удобен компонент и в крайна сметка се налага най-вече от Apple MacBook линията, а много хора остават с впечатлението, че калифорнийската компания е отговорна за създаването й. Сега обаче почти всички производители разчитат на този тип клавиатури, за които трябва да сме благодарни на японската компания.

Въпреки че екранът е 15.5-инчов е намерено място и за NumPad цифров блок, намиращ се разбира се от дясната страна на лицевия панел. Над него пък е Power-бутона на компютъра, стоящ непосредствено до три индикаторни светодиода и три функционални клавиша, стартиращи VAIO Control Center (за основни настройки), уеб браузър и VAIO Care приложението за помощ и разрешаване на проблеми с машината ви.

Снимки на корпуса

inside-1-sony-vaio-einside-2-sony-vaio-einside-3-sony-vaio-einside-4-sony-vaio-einside-5-sony-vaio-e

От лявата си страна, VAIO E е снабден с вход за зарядно устройство, EthernetLAN порт, VGA изход, HDMI, въздухоотводни отвори, “Зареждащ” USB 3.0 порт (може да захранва портативни устройства дори когато компютърът е изключен) и аудио гнезда за слушалки и микрофон.

Отпред са поставени два слота за мултимедийни карти (MS Pro, SD) и четири индикаторни светодиода.

Отдясно системата е екипирана с още три USB 2.0 порта, оптично устройство и Kensington Lock система за заключване. Отзад компютърът е напълно изчистен.

Странични снимки

side-left-sony-vaio-eside-front-sony-vaio-eside-right-sony-vaio-eside-back-sony-vaio-eside-5-sony-vaio-e

Дисплей и звук

Екранът на тествания от нас VAIO E e 15.5-инчов (39.37 см), с разделителна способност от 1366 х 768 пиксела (детайлност – 101.1 пиксела на инч) и гланцова повърхност. Произведен е от Chi Mei (CMO15AB) и притежава стандартни хоризонтални и вертикални ъгли на виждане, които можете да разгледате като кликнете на снимката долу вдясно – това е една и съща снимка, при една и съща яркост на екрана и шест различни вида наклон. Фотос на матрицата под микроскоп пък можете да забележите над нея. Максималната яркост на дисплея (изчислявайки разсейката в различните му сектори) не е особено висока, но все пак е приемлива – 207 cd/m2. Райзсейката и проследете на графиката отдолу.

Вградените тонколонки са мощни, а звукът им е изчистен.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

Процесор Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 – 3.10 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD Hitachi Travelstar 5K750 – 640GB (5400 оборота/минута)
Видеокарта AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3)
Дисплей 15.5-инчов (39.37 см) – 1366 x 768 пиксела, гланцов
Оптично устройство DVD-записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11a/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 3x USB 2.0 порта, 1x Захранващ USB 3.0, HDMI 1.4, VGA изход, аудио гнзеда за слушалки и микрофон, 1.3-мегапикселова уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 6-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса 33.30 милиметра
Тегло 2443 грама (с 6-клетъчната батерия)
Тегло на зарядното устройство 333 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашият VAIO E не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да намерите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.sony.bg/support/bg/hub/NOTEBOOK#SVE

Батерия

За теста на батерията използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. За да можем да тестваме всички машини в равнопоставено положение, настройваме яркостта на екрана на 120 cd/m2.

При горепосочените условия и Power Saver режим, Sony VAIO E издържа 176 минути (2 часа и 56 минути) с едно зареждане. Определено не можем да кажем, че сме впечатлени, макар резултатът да не е лош.

Твърд диск / Solid State Drive

В тестваната от нас конфигурация, VAIO E използва твърд диск Hitachi Travelstar 5K750 с вместимост от 640GB, SATA II интерфейс и 5400 оборота в минута. Максималната скорост на последователно четене и запис достига до 92.1 МВ/сек и 84.6 МВ/сек, съответно.

hdd-sony-vaio-e

Процесор и RAM памет

Прочетено 4 564 пъти

Мнения