От: | 29.07.2013, 17:58

Ревю на Toshiba Qosmio X70 – развържете звяра (с NVIDIA GeForce GTX 770M)

qosmio-x70-heroСлед като Acer разтърсиха пазара с геймърската си версия на Aspire V3, а по-късно Lenovo направи същото с култовия IdeaPad Y510p, явно е настъпило времето и Toshiba да покажат мускули. Техният представител във войната се нарича Qosmio X70, а японците изглежда са взели доста насериозно битката, защото мотото на Qosmio X70, съпровождащо го в официалния му сайт е “Развържете звяра”.

Основен помощник на Qosmio X70 в начинанието му, ще е супер мощната GeForce GTX 770M видеокарта на NVIDIA, снабдена с цели 3GB GDDR5 собствена памет. Не мислете, че в старанието си да удовлетворят геймърите, изчислителните способности на машината са забравени – налице е Intel Haswell процесор от висок клас, който между другото, към момента на писането на тази статия, се намира на първо място в процесорната ни класация.

В комплекта

Нито комплектът е богат, нито кутията е привлекателна. Хората, които си купуват Qosmio обаче не се интересуват от това, защото така или иначе нямат нужното търпение да разглеждат външния вид на кашончето, придружаващо новата им придобивка, знаейки това, което ги очаква.

komplekt-toshiba-qosmio-x70

Дизайн и конструкция

Макар и с доста сериозни габарити (минус, който няма как да се избегне), Qosmio X70 изглежда доста добре – подходящо за вкуса на геймърите, които очакват сериозно изглеждаща система с внушителен вид. Последният е типичен за японската компания, като ни напомня за предшественика си (Toshiba Qosmio X870), но същевременно го превъзхожда значително от естетическа гледна точка.

Qosmio X70 тежи 3274 грама (с около 300 грама по-лек от X870), при дебелина на корпуса от 43.40 милиметра (без крачетата). Има три пъти по-тънки ултрабуци, но силата на X70 не е в портативността, а в някои други качества, които ще разгледаме малко по-късно. Целият капак е покрит с текстуризирана релефна пластмаса, чиито формички можете да разгледате на третата снимка по-долу, а изключение правят единствено красивото Qosmio лого в долния ляв ъгъл и тънката лента на върха, покриваща антените на ноутбука.

kapak-1-toshiba-qosmio-x70
kapak-2-toshiba-qosmio-x70
kapak-3-toshiba-qosmio-x70

Червена лайсна минава през четирите страни на лаптопа, създавайки поле за портовете на компютъра – най-наситена е дясната част на корпуса, където последователно са разположени две аудио гнезда за микрофон и слушалки, два USB 3.0 порта, HDMI, VGA изход, вентилаторен отвор и вход за зарядно устройство.

Отляво се намират Kensington Lock заключващата система, Ethernet LAN портът, още два USB 3.0 порта и оптичното устройство. Отпред имаме слот за мултимедийни карти и три индикаторни светодиода – за работата на батерията/зарядното, твърдия диск и Wi-Fi модула. Отзад X70 е напълно изчистен.

Странични снимки

sides-1-toshiba-qosmio-x70sides-2-toshiba-qosmio-x70sides-3-toshiba-qosmio-x70sides-4-toshiba-qosmio-x70sides-5-toshiba-qosmio-x70

Интериорът е семпъл и приятен – клавиатурата е от островен тип – с големи, плоски клавиши и разстояние между тях, а в дясната ѝ част присъства и NumPad цифров блок. Някои геймъри е възможно да не харесат “стрелките”, чиято площ не е голяма, а самите те се намират на минимално разстояние от заобикалящите ги бутони. По същия начин беше констуирана и клавиатурата на X870, а точно както при предходния модел, X70 е екипиран със светодиодна подсветка, която прави машината много красива и удобна при ниска околна осветеност.

backlight-1-toshiba-qosmio-x70

По цялата дължина на лицевия панел, над клавиатурата е разположена дълга мрежа, покриваща вградените Harman/Kardon тонколонки. В дясната ѝ част е интегриран Power-бутонът за включване и изключване на компютъра. “Кликпадът” е леко изнесен вляво, а дясната и лявата му част функционират като десен и ляв бутон, съответно.

Снимки на корпуса

interior-1-toshiba-qosmio-x70interior-2-toshiba-qosmio-x70interior-3-toshiba-qosmio-x70interior-4-toshiba-qosmio-x70interior-5-toshiba-qosmio-x70

Дисплей и звук

Мониторът на Toshiba Qosmio X70 е с панел, модел B173HW02 V0, производство на AU OPTRONICS Corp. Дисплеят e с диагонал 17.3 инча (43.94 см), съотношение на страните 16:9, Full HD резолюция от 1920 x 1080 пиксела, 60Hz честота на опресняване и WLED подсветка. Матрицата е TN с дълбочина на цвета 6-bit, 262 144 цвята и стъпка на пикселите 0.1989 мм x 0.1989 мм.

На графиката по-долу са изобразени ъглите на виждане, които производителят на панела декларира, в хоризонтална (θН) и вертикална (θV) равнина, до намаляване на контраста 10:1. Ъглите (в градуси) са измерени в центъра на дисплея, спрямо вертикалната ос, посредством завъртане на екрана в съответната посока.

Angle-krum-nikolov

Показаното на графиката се потвърждава и от направените снимки, които ви предлагаме да разгледате в комбинирания фотос по-долу. В хоризонтална посока завъртането на екрана е допустимо под един съвсем приличен за TN матрица ъгъл. Във вертикална посока възможностите са ограничени – при накланяне напред под ъгъл от 45 градуса, което обаче е три пъти повече, от посоченото в спецификациите на панела, изображението преминава в негатив. Това обаче е единственият по-силно изразен недостатък, присъщ за TN матриците, при тествания лаптоп.

angles-toshiba-qosmio-x70

Максималната консумирана мощност от подсветката е 7 W. Заедно с електрониката, става общо не повече от 9W, което се отразява много благоприятно върху общия разход на електоенергия от лаптопа. Минималната продължителност на живота ѝ е 10 000 часа. Времето за реакция по метода “Бяло” до “Черно” плюс “Черно” до “Бяло” , между нивата, показани на фигурата, е 8 милисекунди – типично предимство, от което ще се възползват геймърите.

RespTime-1

Минималната стойност на контраста, записана в документацията, е 500:1. Тестовият лаптоп показа, след профилиране при 120 cd/m2, 625:1.

Равномерност на подсветката и цветна температура

След включване на калибратора, преди профилирането, започваме с проверка на декларираната яркост от производителя, както и с анализа за равномерност на подсветката и цветната температура. Очакваната минимална яркост по документи е 255 cd/m2, а максимална – 300 cd/m2. Спрямо резултата от измерването, който виждате по-долу, яркостта е най-голяма в центъра на екрана и има стойност от 339 cd/m2, като максималното и отклонение е в горния ляв ъгъл – 15%. Отчитайки отклоненията, официалната максимална яркост записваме като 317 cd/m2.

max-1-2
max-3-4

Имайки предвид, че 180 до 200 cd/m2 e препоръчителна стойност за стая със добро естествено осветление, а за обработка на изображения – до 120 cd/m2, следва, че Qosmio X70 и тук се представя страхотно.

Обхват на цветовото пространство (CIE) при Toshiba Qosmio X70

Обхватът на цветовото пространство е важен показател за качествата на монитора. Това е едно от първите неща, на които се спира погледът на професионалиста или опитния потребител. Принципно, най-трудно се постигат добри характеристики при комбинация от TN матрица и WLED подсветка (които обаче до момента се използват масово заради ред предимства). Резултатите от калибрирания монитор обаче показват, че при тези условия фирмата, произвела панелите за него, се е представила чудесно. Почти напълно (94%) е покрито sRGB цветовото пространство.

CIE-krum-nikolov

Цветопредаване при Toshiba Qosmio X70

Профилираме монитора при зададена бяла точка D65 и яркост от 120 cd/m2.

120cd-krum-nikolov

Тестваме за отклонения при цветопредаването.

120cd3-krum-nikolovdelta-e-krum-nikolov-toshiba-qosmio-x70

Средната стойност на DeltaE при мостра от 24 тествани цвята e 1.79, максималната – 10.59. С изключение на два цвята, останалите стойности са близки до тези на професионален монитор.

Повторихме за обективност тестовете и с друг модел калибратор.

Spyder_120cd

Извод

Toshiba Qosmio X70 притежава типичен Full HD геймърски монитор, който има достатъчно качества, за да изпълнява и ред други задачи. Силните му страни са високата яркост, малкото време за реакция на пикселите, икономичността, както и доброто цветопредаване за стандартите на TN матрица. А почти пълното покритие на sRGB цветовото пространство, с което могат да се похвалят малко TN дисплеи, е освен предпоставка за пълноценна работа с цветовете в Web, така и показател за добро изпълнение. Недостатък, който не можем да си позволим да подминем, са малките ъгли на виждане във вертикалната равнина – това обаче, както вече отбелязахме, е недостатък за 99% от лаптопите на пазара и е в следствие на матрицата, така че страхотната ни оценка остава в сила.

Звук

Съвсем очаквано, Harman/Kardon високоговорителите, които са общо четири на брой, се представиха на страхотно ниво – с мощен и изчистен звук.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 – 3.40 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 24GB SSD + 1TB HDD (5400 оборота/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5)
Дисплей 17.3-инчов (43.94 см) – 1920 x 1080 пиксела, гланцов
Оптично устройство двуслойна DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, 2x USB 3.0 (със Sleep-and-Charge), HDMI (с поддръжка на Ultra HD формат), аудио гнзеда за слушалки и микрофон, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 47Wh батерия
Дебелина на корпуса 43.40 милиметра
Тегло 3274 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 997 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.toshiba.eu/innovation/download_drivers_bios.jsp

Батерия и консумация

Зарядното устройство на Toshiba Qosmio X70 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 180 W  при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 9.5 A. Максималната му консумация на енергия е 196.8 Wh, а в Stand-by режим (според производителя) – 0.2 Wh.

Акумулаторната батерия на  Toshiba Qosmio X70 е 8-клетъчна литиево-йонна, модел PA 5036U-1BRS, с енергиен капацитет 47 Wh, което отговаря на 3264 mAh при номинално напрежение 14.4 V.

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. При тези условия, Qosmio X70 издържа 171 минути (2 часа и 51 минути), което е напълно приемлив резултат, вземайки предвид мощността на компютъра.

battery-web-toshiba-qosmio-x70

Вече споделихме, че Qosmio X70 предлага прекрасни цветове, висока яркост и чудесен Harman/Kardon звук – идеална система за любителите на филмите. Проведохме и такъв тест на батерията, използвайки 720p HD видео. По този начин, преди да се изгаси, ноутбукът издържа 182 минути (3 часа и 2 минути).

battery-movie-toshiba-qosmio-x70

Последният ни тест на батерията е при 3D игра, като за целта използваме Metro: Last Light, при минимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела. Този тест се оказа страшно изтощителен за лаптопа и успя да изразходи капацитета на батерията му само за 58 минути.

battery-game-toshiba-qosmio-x70

Консумация на електроенергия

Включихме зарядното в мрежата за променлив ток и с помощта на ватметър измерихме консумираната мощност. Като първа стъпка отчетохме показанията на празен ход, когато захранващото устройство е в контакта, но още не е включено към лаптопа. Показанието в известна степен ни изненада. Стойност от порядъка на 4.7 W, сравнена с обичайната ни представа за сериозен консуматор, като 3000-ватов бойлер или 1000-ватов котлон, изглежда пренебрежимо малка. Но ние не я пренебрегнахме, ами я умножихме по 0.00017 лв за ватчас електроенергия, и преизчислихме за една година. Получи се, че ако не използваме компютъра, но една година зарядното си стои в контакта, ще дължим за това 7.00 лева. Поради това, сравнението на консумацията на Toshiba Qosmio X70 спрямо един настолен компютър например, има смисъл във финансово изражение. В таблицата по-долу сме пресметнали каква е стойността на измерената типична консумирана мощност от 34 W за конкретен период от време при приета средна стойност на електроенергията 0.17 лева за киловатчас и работа по 12 часа на денонощие.

consumption-toshiba-qosmio-x70

Твърд диск / Solid State Drive

В тестваната от нас конфигурация, Qosmio X70 използва твърд диск Hitachi Travelstar 5K1000 с вместимост от 1 терабайт и 5400 оборота в минута. Скоростите на последователно четене и запис достигнаха 106.5MB/сек и 104.9MB/сек, съответно. В корпуса има място и за mSATA, както и допълнителен 2.5-инчов твърд диск или Solid State Drive.

ATTO

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700MQ е процесор от висок клас, анонсиран през второто тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700MQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1150MHz. Консумацията на целия чип е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700MQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Мястото, на което се намира i7-4700MQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700mq/

RAM паметта в конфигурацията на X70, която тестваме е 8GB DDR3 (1600 MHz).

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Въпреки че X70 и Y510p са с еднакви процесори, Toshiba-та взе минимално надмощие. Останалите модели са доста по-назад.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 7.03
 • 6.96
 • 6.33
 • 6.44
 • 6.47
 • 6.46
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 7.03
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 6.96
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 6.44
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 6.47
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 6.46

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Почти еднакъв резултат за Y510p и X70, 3630QM от Ivy Bridge поколението също се справя доста добре.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 745
 • 742
 • 707
 • 737
 • 726
 • 716
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 745
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 742
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 737
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 726
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 716

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Една секунда преднина във Photoshop съвсем не е малко.

 • 20
 • 16
 • 12
 • 8
 • 4
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 10.7
 • 10.5
 • 11.4
 • 11.1
 • 11.4
 • 11.2
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 10.7
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 10.5
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 11.1
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 11.4
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 11.2

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700MQ се справя с 12.427 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gtx-770mNVIDIA GeForce GTX 770M с кодово име “N14E-GS” е графичен чип от висок клас, анонсиран на 30.05.2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK106 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. GTX 770M разполага с 960 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 811MHz + Boost. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo режимът може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 192-битова шина и GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GTX 770M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 96GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840 x 2160 за дигитален сигнал и 2048 x 1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 770M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-770m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. По-малко от половин процент е преднината на двете GeForce GT 750M пред GTX 770M. Останалите карти, сред които и GTX 760M са далеч назад.

 • 28250
 • 22600
 • 16950
 • 11300
 • 5650
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 23434
 • 23510
 • 15950
 • 14718
 • 15839
 • 13851
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 23434
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 23510
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 14718
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 15839
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 13851

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Почти същото е положението и тук, с тази разлика, че Y510 вече води с 8%.

 • 4350
 • 3480
 • 2610
 • 1740
 • 870
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 3317
 • 3595
 • 2168
 • 1902
 • 2028
 • 1811
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 3317
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 3595
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 1902
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 2028
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1811

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тенденцията се запазва и в този тест.

 • 6400
 • 5120
 • 3840
 • 2560
 • 1280
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 4755
 • 5295
 • 3457
 • 2735
 • 2756
 • 2505
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 4755
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 5295
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 2735
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 2756
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 2505

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Unigine Heaven потвърждава изводите от предходните бенчмаркове.

 • 1650
 • 1320
 • 990
 • 660
 • 330
 • 0
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 1147
 • 1347
 • 774
 • 724
 • 742
 • 1004
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 1147
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 1347
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 724
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 742
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1004

Тестове на игри

Ниска графика 440 кадъра / секунда
Средна графика 383 кадъра / секунда
Висока графика 353 кадъра / секунда
Ниска графика 73 кадъра / секунда
Средна графика 51 кадъра / секунда
Висока графика 19 кадъра / секунда
Ниска графика 189 кадъра / секунда
Средна графика 83 кадъра / секунда
Висока графика 26 кадъра / секунда

*Тестовете са провеждани при 1366 х 768 пиксела резолюция, с цел възможност за обективно сравнение на резултатите с тези на други модели.

Qosmio X70 е перфектен за игри – всъщност това е най-добре представящият се ноутбук в тези тестове, откакто ги провеждаме, с доста по-добри резултати от Y510p, който все още очаква ъпдейти за двете си видеокарти в SLI режим.

Температури и комфорт

temperatures-bottomПри нормална работа (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 48 градуса. Натоварихме до 100% както с изчислително, така и с графично натоварване, Toshiba Qosmio X70. След 30 минути 100-процентово CPU натоварване, едно от ядрата беше достигнало до максимална стойност от 95 градуса (на 5 градуса отстояние от Tjmax стойността, при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината). Тактовата честота стоеше на базовото си ниво (2.4 GHz).

Когато добавихме графичното натоварване обаче, три от четирите ядра на процесора “опряха” до 100-те градуса, а видеокартата работеше при 80 градуса – чрез даунклок всички стойности се запазиха в норма, но е ясно, че X70 се затруднява при максимална натовареност, която впрочем не е съвсем реална – едва ли ще успеете да измъчвате така машината си с реални приложения.

Температурата на дъното на корпуса се запази в приемливо ниво – до 43.0 градуса. В същото време, върху лицевия панел, най-горещата точка беше вдясно от NumPad-a – 46.6 градуса – стойност, която за някои може да се приеме като дискомфорт, но намираща се в сектор, върху която ръцете ви няма да почиват.

На графиката отдолу виждате стойностите на температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-toshiba-qosmio-x70

Заключение

Да, Toshiba Qosmio X70 е изключително подходящ за най-пристрастените геймъри, в случай разбира се, че не могат да отделят над 3000 лв за своя мобилен компютър. Срещу цената, на която X70 се продава, стои компютър с чудесен екран – висока яркост и почти пълно sRGB покритие, мощни процесор и видеокарта, както и широка функционалност.

Harman/Kardon звуковата система се справя повече от добре с работата си, а всичко това се намира в здрав и стабилен корпус, с който едва ли ще имате проблеми. Минусът е, че последният е доста тежък (3.27 кг) и дебел (43.4 мм), но да събереш толкова компоненти в лек корпус е непосилна задача за конструкторите.

Имаме и малък подарък за първите 5 от вас, прочели статията и поръчали лаптопа от Laptop.bg до 30 август 2013 г. – удобна CaseLogic раница. Единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите мнение или предложение за бъдещите ни ревюта.

Плюсове

 • Страхотна производителност
 • Стабилен корпус
 • Висококачествен екран
 • Прекрасна Harman/Kardon звукова система

Минуси

 • Тежък (3274 гр) и дебел (43.40 мм)
 • Трудности с охлаждането при максимална натовареност

Тествания модел Toshiba Qosmio X70 можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Qosmio_X70_A-toshiba_qosmio_x70a10n

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Qosmio_X70_A

Модели, участващи в тестовете от статията

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 7 951 пъти

15 мнения

 • Първо – страхотно ревю… както винаги. Поздравления!
  Малко критики обаче :)
  „но е ясно, че X70 се затруднява при максимална натовареност, която впрочем не е съвсем реална – едва ли ще успеете да измъчвате така машината си с реални приложения.“ – Това крайно невярно твърдение. Много хора взимат този лаптоп да работят с 3д програми, чиито рендъри „пекат“ процесора в продължение на часове. Видео кодирането и рендване също държат всички ядра на 100%. Разбира се малко игри използват до край потенциала до край, но се намират и такива все пак – Crysis 3 например на високи настройки си държи стабилно над 80-85% през по-голямата част.
  Та охлаждането ми се струва най-големия проблем. То с тази малка решетчица за охлаждане, която се забелязва отстрани става ясно че или не охлажда както трябва или го прави за сметка на високи нива на шум от перките (което между впрочем не видях в ревюто – единствена забележка)
  Друго, което бих искал да отбележа – защо сравнявате с G55 – този модел е доста по-слаб от G75MX камо ли пък G750. Даже мисля, че Вие точно отбелязахте, че G55 вече не се произвежда.
  Извинявам се за дългия коментар. :)

  offtopic: Интересува ме дали ще получавате от раниците на ROG предназначени за g75 и g750 серийте, които са по-обемни от нормалните 17″ лаптопи. Става дума за новата Nomad или по-старата Shuttle?

  • Здравей, Петър! Благодаря за хубавата оценка :) Охлаждането наистина е минус и по тази причина е отбелязан в главните негативи, под статията. Относно рендерирането, когато натовареността е най-вече върху процесора, проблем няма – температурите скачат, но след като се засилят перките, намаляват до около 80 градуса и се задържат такива. Проблемът по скоро се изразява при едновременна, продължителна 100-процентова натовареност както на процесора, така и на видеото. Тук обаче идва другият твой въпрос, относно шума – скоро ще правим и такива замервания, но преди да можем да споделим точни данни, по-добре да не вземаме отношение, в което няма да сме напълно обективни.

   Относно сравнението – всички сравнения се правят на базата на личните ни тестове – все още не сме подложили на тест G750, но и това ще се случи в най-скоро време.

   За съжаление, към момента не се очакват споменатите ROG раници.

   Благодаря за отделеното време и подробното мнение!

 • „рендъри, Видео кодирането и рендване“
  Не ги разбирам тези три неща много. Може ли да ми обясните значението им ?

  • 3D програми като 3D Studio Max, Maya, Revit рендърват кадри от 3д изображение като се изчисляват множество светлини и как попадат върху текстурите на обектите. В зависимост от разделителната способност един единствен кадър може да отнеме няколко часа (при много сложни сцени може и дни да отнеме) да се рендърне. Анимация с 25 кадъра в секунда в 1080p сами си го сметнете.
   Видео рендър е малко по-различно нещо – в програми като Vegas, Pinnacle Studio, Power Director съчетаването готови видео клипове (обработени в самата програма с изрязвания, преминавания (transitions), допълнителни ефекти и т.н.) накрая, т.е. когато се изкарва крайния продукт в определен формат – това е видео рендър.
   Видео кодиране е конвертиране от един формат в друг – представете си, че имате един блу рей филм и искате да го направите H.264 . При преобразуването се компресира всеки кадър.
   Дано съм помогнал.

   • Благодаря, самите думи „рендър, рендване, рендървам“ не разбирам, защото нямам алтернативни на тях други такива. Може ли синоними, как да си сметна „Анимация с 25 кадъра в секунда в 1080p сами си го сметнете“ ?

   • Може би вие си го разбирате сам за себе си и не можете да ми дадете синоними.

   • Ако не разбираш технически термини си намери друго хоби.

   • anonimen, ти като си толкова умен, обясни ги тогава, вместо да се правиш на знаещ и можещ, недей да знаеш и говориш много, но не съществено. С това мнение не помагаш на никого, само се правиш на експерт.

   • Или по-просто обяснено, рендърване на кадри е общ термин за създаване на анимация. Това включва изчисление на светлини, сенки, физика и тн. За пример: 3D анимационни филми като Toy Story (определена играчка си движи ръката, има отблясъци от „шлема“ ѝ, изпуска топче, което започва да тупка по законите на физиката), анимираните сцени в игрите, пресъздаване на битки от втората световна война чрез анимация в научнопопулярните филми.
    Рендиране е когато имате един клип и искате да му повишите качеството, да му изрежете определени кадри, да допбавите надписи, да добавите музика, части от друг клип (както при научно популярните филми, да им се добави вече създадената чрез рендърване анимация, която вече е станала на клип, който може да се гледа) и тн.
    Това се надявам, че ще го разберете.

 • Искам да попитам нещо тестовете на игрите при 1920×1080 ли са правени защото ако е така това е повече от фантастично

  • Тестовете са провеждани при 1366 х 768 пиксела резолюция, с цел възможност за обективно сравнение на резултатите с тези на други модели.

 • Адаша, има Wikipedia, има Google, като толкова ти е интересно и не разбираш вземи прочети малко, не да флудиш по форумите и да чакаш да ти го налеят с фуния. Петър достатъчно добре ти го обясни.

  • Благодаря, че ми каза, че има Wikipedia и Google, не знаех. Аз съм чел там. Добре го обясни, но за мен беше сложно. Не е лоша идеята, че съм попитал тук. Не всичко се намира. Говоря за нещата, които мен ме интересуват.

 • Здравей, Богдан Катански ! Благодаря за информацията ! Вече го разбрах, чак ми стана смешно, и то много. Просто си го обяснил като за мен. 😀

 • kato sa tolkova dobri Qosmio aide daite mi go toq model az shte vi dam X500-11X da se zabavlqvate s nego…..
  kogato reshite problema s performance-a ot 200-300 FPS pri nov hard do 50 fps 3 dena po kusno MI SE OBADETE da vi vurna X70-ta

Мнения