Ревю на Toshiba Satellite P50 (B-108) – първият в света лаптоп с 4K (Ultra HD) екран

Satellite_P50tДо съвсем скоро 4K телевизорите бяха лукс, който можеше да бъде получен от малцина, заради 5-цифрената цена на този тип устройства. Технологиите обаче се развиха толкова бързо, че 4K резолюцията успя да се разпространи с много по-висока скорост, отколкото повечето потребители очакваха – при това дори и в мобилния сектор. Още миналата година Acer представиха първия смартфон, способен да заснема 4K видео (Liquid S2), а налице са вече и първите лаптопи, способни да възпроизвеждат “Ultra HD” клипове, в нативна резолюция. Става въпрос за Toshiba Satellite P50 и Tecra W50, а ние сме повече от щастливи, че най-накрая се появиха на пазара, след като още в началото на годината японската компания ги показа, но без да разкрива кога ще излязат на бял свят.

В ръцете ни е първият от двата модела – Satellite P50, който вече очаква да бъде подложен на подробните ни тестове, за да разберем дали екранът му е подходящ за професионална работа с графики или е просто за мултимедийно удоволствие. Ще научим и колко издържа батерията на машината, която трябва да се справя с консумацията на ултра детайлния панел, а също така ще обърнем внимание и на производителността на компютъра, чийто корпус изглежда доста тънък, имайки предвид това, което Toshiba са събрали в него.

В комплекта

В комплекта на ноутбука ще намерите единствено зарядно устройство и упътващи книжки за запознаване с машината.

komplekt

Зарядното устройство е 120-ватово и зарежда батерията на P50 за 2 часа и 3 минути.

Battery-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Дизайн и конструкция

Завършихме увода с думите, че корпусът изглежда тънък и това наистина е първото впечатление, което ще получите от Satellite P50, ако предварително сте прочели списъка му със спецификации. В едва 27-милиметровото тяло (в най-дебелата точка), освен 4K екран, японците са събрали един от най-мощните процесори на пазара, мощна видеокарта, Harman Kardon аудио система и дори Blu-Ray записвачка, чрез която ще можете да колекционирате любимите си Ultra HD записи.

Освен че е тънко, тялото на P50 е и доста стилно – в този аспект Toshiba неведнъж са ни изненадвали негативно, но напоследък не само изчистиха този проблем, но и започнаха да унифицират дизайните на продуктите си, така че хем да залагат на семплия вид, хем той да е лесно разпознаваем и да напомня за корпоративната им идентичност. Всичко това си личи първо от алуминиевото покритие на капака (оставена е само тънка пластмасова лента в горния му край, за да не пречи металът на обхвата на антените), а след това и от логото на компанията, което е позиционирано в долния му десен ъгъл, в неконтрастиращ, сив цвят. Повърхността е матова и не поема отпечатъци, което е немалък плюс за машината.

front

Отвътре ситуацията е идентична – “Palm Rest-ът” (площта, върху която почиват дланите) е алуминиева, а излишни елементи няма. Power-бутонът се откроява (типично за марката), чрез светещ пръстен, а около него и по цялата дължина на интериора е постлана защитна мрежа, криеща Harman Kardon високоговорителите, на чието качество ще се спрем по-нататък.

Клавиатурата е Island Style (островен тип), с големи и плоски клавиши и няколкомилиметрово разстояние между тях. Ходът им е голям и мек, което също допринася за комфорта при писане, а отдясно е разположен и NumPad цифров блок. Струва си да отбележим и наличието на светодиодна подсветка, спомагаща за приятното писане при ниска околна светлина.

Мултитъч тракпадът, намиращ се в долната част на лицевия панел, леко изнесен вляво, е с голяма площ и два бутона, които са скрити под основната плоскост, разделяни от тънка сива черта, спомагаща за ориентацията при определянето на местоположението им.

Интериор

interior-1interior-2interior-3interior-4interior-5

От лявата страна на корпуса последователно разположени са входът за зарядно устройство, Ethernet LAN портът, двата USB 3.0 порта и оптичното Blu-Ray устройство. Отпред стоят единствено индикаторните светодиоди и слотът за мултимедийни карти, а отдясно имаме две аудио гнезда, още два USB 3.0 порта, HDMI, въздухоотводи и Kensignton Lock система за заключване.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

На дъното на корпуса има малко капаче, което дава достъп до RAM паметта, а отварянето му изисква отвинтването на само едно винтче.

bottom-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Дисплей и звук

Дисплеят на Toshiba Satellite P50 (B-108) има 15.6-инчов (39.62 см) сензорен панел с гланцово покритие и WLED подсветка, модел LQ156D1JX01, произведен от Sharp. Погледнат под микроскоп, е сходен с такъв на качествен смартфон. В случая интересното е използваната технология, наречена IGZO.

Наименованието идва от имената на елементите, изграждащи нов полупроводник – индий, галий и цинк – Indium gallium zinc oxide (IGZO). Полупроводникът е дело на лабораторията на проф. Хосоно (Камия Хираматсу) от Токийския технологичен институт (東京工業大学) и Японската агенция за наука и технологии (JST). До момента пикселите в дисплеите с течни кристали (Liquid-Crystal Display – LCD), се управляваха от тънкослойни полеви транзистори (Thin-Film Transistor – TFT), изградени на базата на силиций (предимно аморфен силиций – a-Si), като полупроводников материал. IGZO-транзисторите (междувременно наименованието може да се смени, защото с решение на японски съд от 5 март 2014 г. регистрацията на търговската марка „IGZO“, собственост на Sharp Corporation, следва да се анулира, като име на често използвана суровина) са с много по-малки размери, изключително ниска консумация на енергия, по-слабо влияещи се от смущения и в следствие – висока чувствителност и точност при допир на панела. Резултатът е дисплей с невероятна детайлност и икономичност – в техническата спецификация срещу типична консумация на енергия от панела стои числото 1.45 вата. Мястото на десетичната запетая е правилно, става въпрос за по-малко от ват и половина!

igzo

Смелите очаквания от новия полупроводник се потвърдиха, a единственото съмнение – ще предложи ли Sharp достатъчно ниска цена на производителите, за да започнат вграждането на панела в своите продукти явно е преодоляно, защото държим новата Toshiba Satellite P50 (B-108) в ръцете си. Останалите важни характеристики са: резолюцията е 3840 х 2160 пиксела (4K), стъпката на пикселите е 0.09 х 0.09 мм, или 282 пиксела на инч, при съотношение на страните 16:9. Преизчислено, се получава разстояние от само 30 см, над което дисплеят се превръща в „Retina“.

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

microscope-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Ъглите на видимост на Toshiba Satellite P50 (B-108), до намаляване на контраста на 10:1, според техническите спецификации е 88° и в двете равнини. Предлагаме за сравнение, как изглежда изображението под ъгъл 45°.

Angles-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 294 cd/m2, при максимално отклонение от само 6% в горния ляв ъгъл. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6700К (леко студена, съвсем близо до оптималната светлина), без съществени отклонения по площта. След калибриране, постигнатата цветова температура на бял екран съвпадна с оптималната (6500К). Регистрирахме много добър контраст, от порядъка на 1300:1. На тези показатели няма как да не дадем висока оценка, защото са не само предпоставка за комфорт. Двеста cd/m2 е достатъчно за работа в много светло помещение, а както ще видим малко по-долу, при положение на плъзгача за яркост над 50% от максималната, подсветката, съответно дисплеят, не трепти и не изморява очите.

Luminancet-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)
WhitePoint-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Трептене на подсветката

Проблемите с импулсното управление на светлината от подсветката са отдавна известни. Широчинно-импулсната модулация (ШИМ) е евтин, но не съвсем безвреден за очите способ за управление на яркостта. С годините обаче, предложенията на производителите, които я изключват, започнаха да нарастват и съвсем резонно, в условията на един наситен пазар и потребителска култура, бъдещите собственици на устройства с дисплеи повишиха интереса и очакванията си в този аспект.

При екранът на Satellite P50, ШИМ липсва, при увеличаване на яркостта до над 50% (със слайдъра на Windows панела).

PWM-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Toshiba Satellite P50 (B-108) покрива 97% от sRGB и 73% от Adobe RGB цветови пространства. Непокритата област, предимно в червено, е пренебрежимо малка.

CIE-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Гама-кривата, показана по-долу, има неголямо отклонение от оптималната.

Gamma-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Цветопредаване

Дисплеят на Toshiba Satellite P50 (B-108) е с WLED подсветка, което ще рече бели светодиоди, излъчващи светлина основно в синята част от спектъра. Подобрените спектрални характеристики на подсветката обаче, също и точните фабрични регулировки, са допринесли за ниската стойност на отклонението DeltaE, измерено преди да калибрираме дисплея. С други думи, както ще видите на графиката по-долу, дисплеят ще може да се използва и ще бъде по-точен некалибриран, в сравнение с много други лаптопи с калибрирани такива.

DeltaE-Bef-Spyder-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

След калибриране получихме следните показания:

DeltaE-Aft-Spyder-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Стойностите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

Display-Color-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Както обикновено, повторихме процедурата с още един калибратор.

AftMax_9

Неговите резултати са подобни.

DeltaE-xRite-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Report-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Изводи

В рамките на шегата, дали „Силициевата долина“ в Калифорния ще си сменя името, е неясно и съвсем не може да кажем. Обаче собствениците на Toshiba Satellite P50 (B-108), ще имат пред очите си дисплей с върхова технология и нов полупроводник, за чийто качества и характеристики по-горе написахме достатъчно числа. Останалото ще бъдат (приятни) лични впечатления, ако направят избора си в тази посока.

Звук

Снемането на амплитудно-честотната характеристика поставя началото на тестовете на звуковия тракт, включващ и собствените високоговорители, както е и при Toshiba Satellite P50 (B-108), които при това съвсем не са случайни. Вижда се една относително равномерна за типа устройства характеристика с достатъчно ниска долна граница на честотния обхват на възпроизвеждане при -6 dB Макар и скромен в това отношение, броят изпитания, съвсем отчетливо показва, че Toshiba Satellite P50 (B-108) ще излъчва звуци и с качество, които повечето притежатели на други модели, ако не се снабдят със слушалки или външни озвучителни тела, няма как да чуят.

Sound-Toshiba-Satellite-P50-(B-108)

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.4 – 3.4 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 16GB (2x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5)
HDD/SSD 1008GB (8GB SSD + 1TB HDD)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 3840 x 2160 (4K), гланцов, сензорен
Оптично устройство Blu-Ray записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, Ethernet LAN
Допълнително
4x USB 3.0 (1x Sleep and Charge USB), Full HD уеб камера, четец на карти памет (SD, MMC, SDXC, SDHC), подсветка на клавиатурата, Kensington Lock система за заключване, HDMI, стерео високоговорители Harman Kardon
Батерия 43 Wh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка, без “крачетата”) 27.0 милиметра
Тегло 2387 грама (тегло с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8.1 операционна система. Ако по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на Satellite линията: http://support.toshiba.com/support/family?fname=Satellite

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е произведена от Toshiba и има капацитет от 43Wh. Тестовете ни провеждаме при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-Satellite_P50

Резултатът от този тест е 164 минути (2 часа и 44 минути) – изглежда 43-ватчасовата батерия не е съвсем достатъчна за да захрани P50 за дълго време.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-Satellite_P50

Тук издръжливостта падна още по-ниско – до 126 минути (2 часа и 6 минути).

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700HQ е процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, пуснат на пазара през април 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700HQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz, което съвсем леко го различава от i7-4700MQ, чиято HD Graphics 4600 може да работи с максимална честота от 1150 MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700HQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4700HQ можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75116/

Мястото, на което се намира Core i7-4700HQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700hq/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 6.91
 • 6.99
 • 3.82
 • 2.53
 • 3.49
 • 2.91
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 6.91
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 6.99
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 3.82
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 2.53
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 3.49
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.91

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 742
 • 739
 • 485
 • 399
 • 456
 • 409
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 742
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 739
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 485
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 399
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 456
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 409

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 40
 • 32
 • 24
 • 16
 • 8
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 11.1
 • 11.0
 • 15.4
 • 20.5
 • 16.9
 • 20.3
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 11.1
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 11.0
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 15.4
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 20.5
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 16.9
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 20.3

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700HQ се справя с 12.367 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

c132AMD Radeon R9 M265X е видеокарта с кодово име “Venus”, представена на 21.03.2014 г. Тя разполага с 640 Radeon ядра, базирана е на GCN архитектурата (Graphics Core Next), а базовата честота на ядрата е 625 мегахерца. Паметта и е GDRR5 (в случая – 2GB), а широчината на шината – 128-битова.

Сред поддържаните технологии са DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenGL 4.3 и OpenCL 1.2. AMD Radeon R9 M265X е изработена по 28-нанометров производствен процес и съдържа 1500 милиона транзистора.

Последните драйвери за Radeon R9 M265X можете да свалите от тук: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Мястото, на което се намира Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-r9-m265x/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 25700
 • 20560
 • 15420
 • 10280
 • 5140
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 12390
 • 21408
 • 9591
 • 8195
 • 7218
 • 4764
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 12390
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 21408
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 9591
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 8195
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 7218
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4764

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 3850
 • 3080
 • 2310
 • 1540
 • 770
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 2003
 • 3169
 • 1362
 • 1301
 • 770
 • 579
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 2003
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 3169
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 1362
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1301
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 770
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 579

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 5450
 • 4360
 • 3270
 • 2180
 • 1090
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 2669
 • 4539
 • 1817
 • 1848
 • 1029
 • 1086
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 2669
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 4539
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 1817
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1848
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 1029
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1086

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1150
 • 920
 • 690
 • 460
 • 230
 • 0
 • Toshiba Satellite P50 (B-108)
 • ASUS N550
 • HP Z-Book 15
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Dell Latitude E6540
 • Lenovo ThinkPad S531
 • 658
 • 950
 • 479
 • 409
 • 227
 • 208
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Toshiba Satellite P50 (B-108) Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, AMD Radeon R9 M265X (2GB GDDR5) 658
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 950
HP Z-Book 15 Intel Core i7-4600M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 16GB RAM, NVIDIA Quadro K1100M (2GB GDDR5) 479
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 409
Dell Latitude E6540 Intel Core i5-4300M (2-ядрен, 2.60 - 3.3GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 227
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 208

Тестове на игри

Ниска графика 275 кадъра / секунда
Средна графика 283 кадъра / секунда
Висока графика 287 кадъра / секунда
Ниска графика 47 кадъра / секунда
Средна графика 31 кадъра / секунда
Висока графика 13 кадъра / секунда
Ниска графика 105 кадъра / секунда
Средна графика 46 кадъра / секунда
Висока графика 19 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Изглежда видеокартата е с достатъчна производителност, за да ви позволи да играете съвременни видеоигри, макар и не винаги при максимална графика. Какво обаче се случва, когато решим да поиграем при нативната 4K разделителна способност? Изглежда мобилните видеокарти все още не са готови за това. Дори при най-ниските графични настройки и 1366 х 768 резолюция, Tomb Raider работи с едва 13 кадъра в секунда (средно). При същата резолюция и отново най-ниска графика, Metro: Last Light работи още по-зле – с 11 кадъра в секунда.

Заключение

Ноутбукът, който Toshiba предлагат определено е иновативен и вдъхновяващ, но като че ли все още Windows операционната система и производителността на видеокартите не са готови за огромната му разделителна способност. Въпреки че работи с GDDR5 памет, M265X среща страхотни затруднения при подкарването на по-ресурсоемките игри, дори при ниски детайли. Microsoft Windows пък дори и в най-новата си 8.1 версия, създава известни проблеми, в някои ситуации, породени от неправилното скалиране на различни приложения. За това разбира се не можем да обвиняваме нито Toshiba, които са създали тази чудесна машина, нито Sharp, които са създали страхотния тъчскрийн IGZO екран с ниска консумация и прекрасни цветове.

Изчислителната производителност също е на високо ниво, но бихме желали още от издръжливостта на батерията, която осигури малко по-малко от 3 часа сърфиране с едно зареждане. Не можем да не споменем и звуковите качества на лаптопа – възпроизвежданият звук от Harman Kardon системата е на едно от най-добрите нива, които сме чували от мобилна машина.

Плюсове

 • Красив и портативен корпус
 • Висока изчислителна и графична производителност
 • 4K екран със страхотни детайлност, точност на цветовете, цветови обхват и ъгли на виждане
 • Harman Kardon стерео високоговорители
 • Удобна клавиатура с подветка

Минуси

 • Сравнително ниска издръжливост на батерията
 • Неусъвършенствана система за скалиране в Windows
 • Недостатъчна производителност за 4K гейминг

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 6 337 пъти

Няма мнения

Мнения