Ревю на Toshiba Tecra Z50 (A-11C) – най-лекият 15.6-инчов ноутбук, от култовата Tecra линия

review-toshiba-tecra-z50Tecra линията на Toshiba съвсем заслужено можем да наречем култова, не само заради факта, че предците ѝ са покорили пазара още преди почти 20 години. През 1996 година излиза първата Tecra – 500CS, която за времето си е страхотен ноутбук, но сега вероятно не бихте били особено щастливи, ако се наложи да пренасяте със себе си 3.4-килограмова машина с дебелина от 58 милиметра, при екран с диагонал от само 12.1 инча. С разгръщането на Tecra портфолиото обаче, японската компания печели много почитатели, които се убеждават в старанието ѝ, което пък довежда до създаването на редица висококласни надеждни и здрави модели. Всичко това продължава и до днес, като в момента в ръцете ни стои Tecra Z50 – лаптоп, чиято дебелина е около 3 пъти по-малка от тази на 500CS, теглото е два пъти по-ниско, екранът е доста по-голям, а батерията издържа 5 пъти повече. Да, сравнението на съвременен ноутбук с такъв от миналия век е нечестно, но тук най-интересният факт е, че Tecra Z50 дори и в този момент е най-лекият 15+ инчов мобилен компютър на пазара (1.70 кг).

Въпреки че тялото на Z50 е изключително леко, в него японците са успели да поберат компоненти, предостатъчни за офис нуждите на бизнес потребителите, като Intel Core i7 процесор (в някои конфигурации), до 256GB Solid State Drive и до 16GB оперативна памет. За нашето ревю избрахме най-мощната предлагана към момента модификация, така че освен всичко друго, ще е интересно да проверим и производителността на ноутбука.

Всички лаптопи от серията можете да разгледате тук: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Tecra_Z50_A

В комплекта

komplekt

В комплекта на устройството ще намерите зарядно устройство, захранващ кабел, упътващи книжки, резервен AccuPoint и две DVD-та с Windows 8.1 Pro. Зарядното е 65-ватово, произведено е от Delta Electronics за Toshiba (модел PA5114E-1AC3) и успява да запълни капацитета на батерията от 0 до 100 процента само за 2 часа и 25 минути.

Zarejdane-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Дизайн и конструкция

Най-впечатляващата характеристика на конструкцията в Z50 споменахме още в увода – това несъмнено е 1.70-килограмовото тегло, което обаче не означава, че корпусът е крехък или нестабилен. Всички части са съвсем стегнати и не поддават дори при по-силен натиск, какъвто едва ли ще оказвате при нормална работа с него (но не е изключено да се случат при определени, неочаквани обстоятелства).

Дизайнът на капака е максимално опростен – цялата му повърхност е покрита от алуминиева текстура (всъщност използваните материали за корпуса са пластмаса и магнезий), а в долния ляв ъгъл стои логото на компанията. Приятно решение е матовият слой, който не поема отпечатъци и не е нужно да бъде често лъскан с микрофибърна кърпичка.

kapak-1
kapak-2

Същата е ситуацията и отвътре – екранът е обграден от черна пластмаса, отново непоемаща отпечатъци, а цветът и текстурата на така наречения “Palm Rest” (мястото, където почиват дланите ви при писане на клавиатурата) е с идентичен материал и текстура като капака.

Клавиатурата е интересна с наличието на “AccuPoint” – малък модул за алтернативно управление на курсора, който със сигурност сте виждали в ThinkPad моделите на IBM/Lenovo, за които той е емблематичен (нарича се TrackPoint). Всъщност Toshiba не е единствената компания, която се възползва от това изобретение, най-любопитното за което е, че IBM получават патент за използването му още през 1996 година. Производители като Acer, Sony, Samsung и HP също са представяли лаптопи с такъв модул.

От дясната страна на клавиатурата имаме и NumPad цифров блок, чийто клавиши са с малко по-малка широчина от стандартните, но биха ви свършили чудесна работа, ако често работите с числа и сметки. Светодиодна подсветка е разположена под цялата клавиатура, а активирането ѝ се осъществява с натискане на Fn + Z.

Интересно дизайнерско решение е разполагането на светла алуминиева пластина зад тракпада, която изглежда сякаш покрива левия и десния му бутон, но всъщност функцията и е да помещава четецът за пръстови отпечатъци и трите индикаторни светодиода – за активност на батерията/зарядното, захранването и дисковото устройство. Същите са дублирани и в предната част на корпуса, като недалеч от тях има и още две лампички за безжичните мрежи.

Интериор

interior-1interior-2interior-3interior-4interior-5

Поддръжката на лаптопа не е толкова елементарна, колкото е при повечето ноутбуци, разполагащи с лесно махащо се капаче за най-често подменяните компоненти (RAM памет, твърд диск и т.н.). Тук трябва да свалите целия долен капак, а като го направите ще получите достъп до двата слота за оперативна памет (при нас и двата са заети с 2х 4GB), охлаждането, батерията или пък mSATA модула, в който стои 256-гигабайтовата SSD платка (в нашия случай).

bottom

В центъра на дъното имаме и специален порт за докинг станиция (Hi-Speed Port Replicator III). Тя ще ви предостави лесна връзка с други устройства, чрез Display Port, VGA, DVI-D, HDMI портове, два USB 2.0, четири USB 3.0, аудио гнезда, Ethernet LAN и Kensington Lock.

От лявата си страна, Z50 е снабден с вход за зарядно устройство, VGA изход, HDMI, един USB 2.0 и един USB 3.0 порт (зареждащ), аудио гнездо за микрофон/слушалки и слот за Smartcard (система за заключване на данни, чрез изискване на физическа Smart карта).

Отдясно имаме слот за мултимедийни карти, още два USB 3.0 порта, Ethernet LAN и Kensington слот за заключващ кабел. Отпред са разположени стерео тонколонките, качеството на които ще тестваме след малко. Отзад пък налице е единствено въздухоотводен отвор.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

Вече споменахме, че Toshiba Z50 е надежден и стабилен лаптоп, но най-голямото успокоение за потребителите определено идва от 36-месечната европейска гаранция, през първите 12 месеца от която са активни и No Matter What условията, които включват дори и ремонт при случайна повреда или защита при кражба (пълните условия можете да прочетете ТУК).

Целият 36-месечен период пък се покрива и от Collect & Return гаранция (за България), при която евентуалната техническа неизправност се отстранява от сервизния център на Toshiba, като транспортните разходи са за сметка на компанията.

Разбира се можете да използвате и 1 или 2-годишна пълна Лаптоп.БГ застраховка (цената проверете под характеристиките на избраната от вас конфигурация), условията на която можете прочетете подробно на този адрес: http://laptop.bg/pages/insurance

Дисплей и звук

Дисплеят на Toshiba Tecra Z50 (A-11C) има 15.6-инчов (39.6 см) IPS панел с матово покритие и WLED подсветка. Резолюцията е 1920 х 1080 пиксела, a стъпката на пикселите е 0.1799 х 0.1799 мм (или 141 пиксела на инч), при съотношение на страните 16:9.

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

Microscope-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Под ъгъл 45°, изображението изглежда отлично, което е нормално за IPS матриците.

Angles-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 325 cd/m2, като максималното отклонение е 14% в долния десен ъгъл. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6347К . Дори и некалибриран, мониторът има оптимална цветова температура като стойност, но и две по-значителни разсейки – долу и горе ляво.

LuminanceMax-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
WhitePointMax-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Трептене на подсветката

Проблемите с импулсното управление на светлината от подсветката са отдавна известни. Широчинно-импулсната модулация (ШИМ) е евтин, но не съвсем безвреден за очите способ за управление на яркостта. С годините обаче, предложенията на производителите, които я изключват, започнаха да нарастват и съвсем резонно, в условията на един наситен пазар и потребителска култура, бъдещите собственици на устройства с дисплеи повишиха интереса и очакванията си в този аспект.

Дисплеят на Toshiba Tecra Z50 (A-11C) може да се похвали с липса на вредно трептене за целия диапазон на яркост.

PWM-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Toshiba Tecra Z50 (A-11C) покрива 91% от sRGB и 70% от Adobe RGB цветовите пространства.

CIE-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Нашата оценка е:

sRGB-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Гама-кривата, показана по-долу, има незначително отклонение от оптималната.

Gamma-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Цветопредаване

Дори и с фабричните настройки,исплеят на Toshiba Tecra Z50 (A-11C) има точни цветове.

DeltaE-Bef100%-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Калибриран при максимална яркост, дисплеят показа и добър контраст – 960:1.

Aft100%-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

След калибриране, резултатите биха били отлични, ако не беше отклонението в синята мостра – явно произтичащо от сините светодиоди на подсветката.

DeltaE-Aft-100%-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Нашата оченка е :

Colour--Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Сходна е ситуацията при повторение с втори модел калибратор.

Aft100%-xRiteReport-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)Report-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Стойностите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Изводи

Toshiba Tecra Z50 (A-11C) разполага с IPS дисплей, чиито показатели – яркост, контраст, цветопредаване, са на високо ниво. Редно е да визираме като недостатък немалките отклонения на цветовата температура в полето на екрана. Отдаваме сериозно значение и на факта, че е конструиран с максимална грижа за очите – включително липса на отблясъци, вредно трептене, също и отлична видимост под достатъчно голям ъгъл. Фразата – „дисплей се купува, зрение – не!“, може да звучи банално, но в случая не е за подминаване.

Звук

По отношение на звука, амплитудно-честотната характеристика на звуковия тракт, включващ и собствените високоговорители показва, че Toshiba Tecra Z50 (A-11C) се вписва в общата картина, без да блести с нищо особено, но и без недостатъци спрямо останалите лаптопи. Орязани ниски честоти и относително равномерни средни и високи.

Sound-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 – 3.30 GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта Intel HD Graphics 4400 (споделена памет)
HDD/SSD 256GB SSD
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920 x 1080 (Full HD), IPS матрица, матов
Оптично устройство – няма –
Комуникация LAN 10/100/1000, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0 + LE
Допълнително HDMI, конектор за Toshiba Hi-Speed Port Replicator III, четец на карти памет (SD, MMC, SDXC, SDHC), Kensington Lock система за заключване, 3x USB 3.0 порта (1x Sleep-and-Charge), 1x USB 2.0, уеб камера (1080p)
Батерия 60 Wh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка, без “крачетата”) 21.00 милиметра
Тегло 1700 грама (тегло с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация разполагаше с предварително инсталирана Windows 7 операционна система, като както вече споменахме имате опция и за ъпгрейда ѝ (до 8.1 Pro), чрез DVD-тата в комплекта (тъй като няма вградено оптично устройство трябва да използвате външно такова). Ако пък по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.toshiba.eu/innovation/download_drivers_bios.jsp

Батерия и консумация

Батерията на тестваната от нас система е произведена от Panasonic и има капацитет от 3860 mAh (60Wh). Тестовете ни провеждаме при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing

Особено доволни сме от демонстрираната издръжливост, която ни позволи да останем активни в Мрежата, в продължение на 554 минути, което е над един работен ден (9 часа и 14 минути).

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie

Тук натоварването беше малко по-голямо, а издръжливостта падна до 388 минути (6 часа и 28 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming

Макар и при минимална демонстрирана 3D производителност, играта работеше в продължение на 260 минути (4 часа и 20 минути).

Консумация

Освен качествен и надежден бизнес помощник, Tecra Z50 ще ви спести и доста средства, в дългосрочен план, ако в момента използвате настолен компютър. Заслуга за това има и нисковолтажният Core i7 процесор (15W TDP), който ще разгледаме малко по-нататък.

Electro-Toshiba Tecra Z50 (A-11C)

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4600U е ниско-волтажен процесор от висок клас, анонсиран на 1 септември 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.1GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.9GHz, а при използване на само едно – до 3.3GHz.

Чипът също така разполага със 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4600U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4600U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4600U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/76616

Мястото, на което се намира Core i7-4600U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4600u/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 2.82
 • 2.53
 • 1.86
 • 1.75
 • 2.15
 • 2.47
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.82
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 2.53
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 1.86
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 1.75
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2.15
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.47

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 409
 • 399
 • 279
 • 266
 • -
 • 352
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 409
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 399
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 279
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 266
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 352

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 100
 • 80
 • 60
 • 40
 • 20
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 19.3
 • 20.5
 • 34.6
 • 43.3
 • -
 • 24.6
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 19.3
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 20.5
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 34.6
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 43.3
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 24.6

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4600U се справя с 5.204 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mx Intel HD Graphics 4400 е вграден графичен контролер от GT2 деление, разположен в Core i процесорите на Intel от Haswell поколението. Анонсиран e на 05.06.2013 г. и целта му е да се противопостави на ниския клас графични чипове със собствена памет от NVIDIA и AMD.

HD 4400 притежава 20 изпълнителни блока, по-известни като „Execution units“ – с 4 повече от наличните 16 в HD 4000. Видеокартата поддържа DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, като има подобрен декодер за 4K видео и QuickSync енкодер. Базовата честота е 200 MHz, като с Turbo Boost може да се увеличваа до 1100 MHz (зависи от процесора).

HD 4400 поддържа до три индивидуални дисплея с максимална резолюция от 4096×4096 пиксела. Kонсумацията на енергия е драстично по-ниска в сравнение с дискретните графични решения на NVIDIA и AMD и това е причината вградените графични ускорители от GT2 деление да са най-предпочитани в лаптопите от Ultrabook класа.

Последните драйвери за Intel HD Graphics 4400 можете да свалите от тук: https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 4400 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/intel-hd-graphics-4400/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 9850
 • 7880
 • 5910
 • 3940
 • 1970
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 4954
 • 8195
 • 5091
 • 4396
 • -
 • 4230
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 4954
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 8195
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 5091
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 4396
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4230

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1600
 • 1280
 • 960
 • 640
 • 320
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 578
 • 1301
 • 662
 • 458
 • -
 • 769
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 578
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1301
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 662
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 458
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 769

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2250
 • 1800
 • 1350
 • 900
 • 450
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 755
 • 1848
 • 844
 • 654
 • -
 • 1207
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 755
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1848
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 844
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 654
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1207

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Toshiba Tecra Z50 (A-11C)
 • Acer TravelMate P6 (P645)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11s
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo ThinkPad S440
 • 160
 • 409
 • 179
 • 137
 • -
 • 214
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Toshiba Tecra Z50 (A-11C) Intel Core i7-4600U (2-ядрен, 2.10 - 3.30GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 160
Acer TravelMate P6 (P645) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 409
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 179
Lenovo IdeaPad Yoga 11s Intel Core i5-4210Y (2-ядрен, 1.50 - 1.9GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4200 (споделена памет) 137
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo ThinkPad S440 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 214

Тестове на игри

Ниска графика 89 кадъра / секунда
Средна графика 43 кадъра / секунда
Висока графика 40 кадъра / секунда
Ниска графика 13 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда
Ниска графика 26 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 5 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Игри от типа на FIFA не са никакъв проблем, дори и при максимални настройки, включващи Anti-Aliasing. Ще можете да играете дори и по-тежки заглавия, като Tomb Raider, например, но единствено при ниска графика, при която HD Graphics 4400 показа напълно достатъчните за нормален геймплей 26 кадъра в секунда (средно). Tecra Z50 разбира се не е гейминг лаптоп, а бизнес модел – това е причината Toshiba да не обърнат внимание на 3D производителността и да разчитат единствено на вградения в ядрото на процесора контролер. Използваният драйвер е версия 10.18.10.3412.

Температури и комфорт

Имайки предвид 21-милиметровата дебелина на корпуса (при това в най-дебелата му точка), повече от интересно е да научим как ще се държи компютъра при нормално и максимално натоварване.

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 40-41 градуса, което е прекрасен резултат.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temp-normal

След като около 30 минути го подлагаме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държат около 70-75 градуса, което все още е много далеч от Tj.max температурата, която за i7-4600U е 100 градуса. Честотата на ядрата в този сценарии е 2.5 GHz (малко под максималният Turbo Boost).

max-cpu

Продължихме тестовете, като освен процесора, натоварихме успоредно и графичната карта, до максимална степен. След още 1 час в това състояние, температурите на CPU ядрата стоят в същия диапазон и дори малко по-ниско (71-72 градуса), но пък волтажа и честотата са намалени – двете ядра работят на 2.0 GHz.

max-cpu-gpu

Продължителното натоварване съвсем не донесе некомфортна температура на машината, а Palm Rest-ът дори остана хладен.

temperatures-body

Заключение

Z50 (A-11C) е поредната Tecra, в която японците влагат цялото си старание. Моделът се превръща в еталон за бизнес лаптоп – този тип машини трябва да са лесни за пренасяне, надеждни и с висока издръжливост на батерията. Tecra Z50 покрива всички тези изисквания, при това с рекордни стойности. В момента на пазара се предлагат повече 630 лаптопа, но Tecra Z50 (A-11C) остава най-леката машина, чийто диагонал е над 15 инча. Батерията издържа над 9 часа с едно зареждане, а за надеждността на компютъра говори самото наименование Tecra, предоставило на Toshiba високото доверие на феновете за изминалите 20 години.

Ако пък 15.6 инча са ви много, разгледайте 14-инчовите Tecra Z40 предложения на компанията.

Всички налични лаптопи от Tecra Z50-A линията, можете да откриете тук: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Tecra_Z50_A

Плюсове

 • Изключително лек (1.70 кг) и тънък (21.00 мм) корпус
 • Удобна клавиатура с подсветка и NumPad
 • Full HD IPS панел с липса на вредно трептене за целия диапазон на яркост
 • Дълъг живот на батерията (над 9 часа при сърфиране)
 • Добро охлаждане
 • Висока защита – Четец на пръстови отпечатъци, Smartcard, Kensington Lock
 • 36-месечна гранация (вкл. 1 година „No Matter What“)
 • Възможност за избор между Windows 7 и Windows 8.1 Pro

Минуси

 • Без панел за бърза поддръжка на дъното
 • Тракпадът можеше да е малко по-удобен

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 4 757 пъти

6 мнения

 • Защо не направите ревю на dell xps 15 9530

 • Благодарим за предложението! Ще обсъдим въпроса. Поздрави! :)

 • А кога ще направите ревю на Toshiba Satellite Z30?

 • Много съм доволен от лаптопа. Избрах модификацията 15.4″, 256 SSD HD, 8 GB RAM, Intel i5 процесор. С право ревюто хвали тази серия. Батерията държи средно около 4, 5 ч.

 • А дали матрицата наистина е IPS? Според производителя не е.

Мнения